top of page

על ההבדל בין מתנה (העברה ללא תמורה) לבין ירושה

  • תמונת הסופר/ת: (גיא קונפורטי, עו"ד (רו"ח
    (גיא קונפורטי, עו"ד (רו"ח
  • 13 בספט׳ 2021
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 15 בנוב׳ 2021

מה ההבדל בין העברת נכס במקרקעין לקרוב במתנה לבין ירושה? מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם? מתי כדאי להעביר נכס במתנה ומתי כדאי להעבירו בירושה? אילו שיקולים צריך לקחת בחשבון?

להלן הסקירה המלאה:


הסקירה מתייחסת לנכסי נדל"ן: דירה, מגרש, חנות, מבנה מסחרי וכיוצ"ב.


קודם כל, מונחים בסיסיים.


מתנה במקרקעין היא העברה של נכס ללא תמורה מאדם לקרוב. מתנה ניתנת במועד בו מעניק המתנה הינו בחיים. על מנת להעניק מתנה - על הנותן והמקבל לערוך תצהיר חתום ומואמת כדין, במסגרתו יצהירו הצדדים על מתן וקבלת המתנה.


קבלת נכס מקרקעין בירושה - כאשר נכס מתקבל בירושה -הנותן אינו בין החיים. על מנת לקבל נכס בירושה, יש להציג צו ירושה או צו קיום צוואה מאת הרשם לענייני ירושה, אשר נותנים תוקף חוקי לעיזבון המנוח. כאשר נציין בסקירה זו ירושה - הכוונה גם לצוואה.


אז מהם השיקולים להענקת נכס מקרקעין בהעברה ללא תמורה או בירושה?


1. וודאות - הכוונה לוודאות של נותן ומקבל המתנה שאכן הנכס יעבור לבעלותו של מקבל המתנה. כאשר הנכס ניתן במתנה בעוד נותן המתנה בחייו קיימת וודאות ברורה יותר להעברת הבעלות הנכס - גם מצד נותן המתנה וגם מצד מקבל המתנה.


דוגמא לוודאות של נותן המתנה: אדם גרוש/אלמן רוצה להעביר לילדיו את דירתו במתנה. אותו אדם הולך לעולמו מתוך ידיעה שהדירה תעבור לילדיו בירושה. לאחר פטירתו, מתייצבת חברתו וטוענת כי היא בת זוגו מזה שנים וכי הינה זכאית למחצית מעיזבון הנפטר, לרבות דירתו. לעיתים קרובות, בסיטואציה כזו המחלוקת עוברת לפסים משפטיים והסכסוך נדון בבית המשפט. הוודאות של אותו אדם שרצה לתת לילדיו את הדירה במתנה - נפגעה. כבר לא בטוח שהילדים יקבלו את הדירה במלואה.


דוגמא לוודאות של מקבל המתנה: סבא ונכד מסכימים שהסבא יוריש את דירתו לנכד ועל כן, הסבא עורך צוואה, במסגרתה הוא מוריש את הדירקה לנכד. הנכד משוכנע שהדירה תעבור לבעלותו לאחר פטירתו של הסב. אלא שלאחר הפטירה מתברר כי הסבא ערך צוואה נוספת, מאוחרת יותר, במסגרתה הוא ציווה את הדירה לאחר. הוודאות של מקבל המתנה - נפגעה.


ככל שהצדדים מבקשים וודאות ברורה יותר - כדאי לתת את הנכס במתנה בעוד מעניק המתנה בחייו.


2. עלויות -

בהעברה ללא תמורה מדובר בפעולה שעלותה כרוכה בתשלום שכר טרחה לעו"ד, מיסוי לרשויות המסים (תשלום מופחת אך עדיין תשלום), ואגרות לטאבו או רשות מקרקעי ישראל. העלות מבוססת בעיקרה על ערכו של הנכס.


בירושה - בד"כ העלויות נמוכות יותר - זאת מהסיבה שממילא מוציאים צו ירושה ואז אין עלות נוספת המתייחסת באופן ספציפי להעברת הנכס, למעט אגרה לטאבו או לרשות מקרקעי ירשאל. אם המצווה מבקש להעניק נכס שלא ע"פ כללי הירושה הקבועים בחוק - עליו לערוך צוואה, הכרוכה בתשלום לעו"ד.


העלות של העברת נכס בירושה נמוכה יותר מהענקת מתנה

3. מיסוי -

בהעברה ללא תמורה - חוק מיסוי מקרקעין קובע כי מתנה לקרוב תהיה פטורה ממס שבח (קרוב הוא בן זוג, הורה, סבא, סבתא, ילד/ה, נכד/ה, נינ/ה ובני זוגם של כל אחד מאלה או אח/ות לגבי נכס שהתקבל בירושה או במתנה מהורה או מסבא או סבתא). ככל שהמתנה לא ניתנה לקרוב ע"פ ההגדרה האמורה - אין פטור ממס. לדוגמא- אח רכש נכס ורוצה לתת חצי ממנו במתנה - אין פטור ממס שבח והמתנה חייבת במס. דוגמא שניה- אח שקיבל נכס במתנה מהוריו ורוצה לתת חצי דירה במתנה לאחיו - יש פטור ממס. גם לעניין מס רכישה ניתנו מספר הקלות בכל הנוגע למתנה. מתנה לקרוב חייבת בשליש מס הרכישה ממה שהיה משלם הרוכש בעסקה רגילה. קרוב לעניין מס רכישה הוא בן זוג, לרבות מי שהיה בן זוג במשך ששה חדשים שקדמו למתנה, הורה, ילד/ה ובן/בת זוגו, נינ/ה ובן/בת זוגו אח ואחות.


בירושה - אין מיסוי. העברה של נכס בירושה מהנפטר ליורש אינה כרוכה בתשלום מס, בין אם מדובר בקרוב ובין אם לאו. למעשה, ירושה היא האפשרות המושלמת לתכנון מס ללא תשלום. אף אחד ממקבלי הנכס לא ישלם מס בעת קבלת הנכס. כאשר ירצה היורש למכור את הדירה - ראו התייחסות להלן.


בעת מתן הנכס - העברת הנכס בירושה זולה יותר מאשר הענקת הנכס במתנה.


4. זהות מקבל המתנה-

בהעברה ללא תמורה - הענקת מתנה לאדם שאינו קרוב (בהתאם להגדרות המפורטות לעיל) חייבת במס שבח ומס רכישה כאילו מדובר בעסקה רגילה, למרות שלא עוברת תמורה.


בירושה - באמצעות צוואה ניתן להעניק את הנכס לכל אחד - לדוד רחוק, לנהג מונית, לשכן וגם לאוניברסיטה. על מנת להעביר את הנכס שלא ליורשים על פי דין או שלא בהתאם לחלוקה הקבועה בחוק הירושה, על בעל הנכס לערוך צוואה. המצווה אינו חייב להסביר מדוע הוריש ליורש את הנכס.


אם הרצון הוא להעביר את הנכס לאדם שאינו קרוב - הדרך היעילה היא צוואה.


5. תקופת צינון מצד מקבל המתנה (רלוונטי רק במקרה של דירת מגורים):


בהעברה ללא תמורה - ניתנה דירת מגורים במתנה ומקבל המתנה מבקש למכור את הדירה? על מנת לקבל פטור ממס שבח נדרשת תקופת צינון. מהי תקופת הצינון - אם הדירה לא שימשה דרך קבע למגוריו של מקבל המתנה (המוכר) – עד שיחלפו ארבע שנים מיום המתנה. אם הדירה שימשה דרך קבע למגוריו של מקבל המתנה - עד שיחלפו, מיום שהחל לגור בה דרך קבע בהיותו בעלה – שלוש שנים. חשוב לציין שהתקופה נמנית החל מהמועד בו מקבל המתנה (שברצונו למכור את הדירה) הופך לבגיר - מגיל 18 ואילך.


בירושה - על מנת לקבל פטור ממס שבח בגין מכירת דירה שהתקבלה בירושה - אין צורך בתקופת צינון. כל שנדרש המוכר הוא להיות בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש, או בן זוגו של צאצא של המוריש; המוריש צריך להיות בעלים של דירת מגורים אחת בלבד בעת פטירתו ואילו היה המוריש עדיין בחיים ומוכר את הדירה, היה ניתן לו פטור ממס בשל המכירה.


מנקודת מבט של מקבל המתנה שרוצה למכור את הדירה - מצבו של מקבל הדירה בירושה עדיף על מצבו של מקבל המתנה.


אלו הם השיקולים העיקריים. לכל מקרה יש התייחסות שונה. לאחד נכון יותר לתת נכס מתנה ולשני נכון יותר להעביר נכס בירושה. אין כלל אצבע וכל מקרה נדון לגופו. יש לכם שאלות נוספות - אתםן מוזמנים ליצור קשר.


אין באמור במאמר זה משום ייעוץ משפטי או מקצועי ומדובר ברשימה כללית ולא ממצה. הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו לצורך קבלת ייעוץ פרטני




Comments


bottom of page