top of page

רכישת פעילות או רכישת מניות?

  • תמונת הסופר/ת: (גיא קונפורטי, עו"ד (רו"ח
    (גיא קונפורטי, עו"ד (רו"ח
  • 9 בפבר׳ 2021
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 26 במאי 2022

החלטתם לרכוש או למכור עסק. תמיד עולה השאלה האם לקנות או למכור את הפעילות של העסק או לקנות או למכור את המניות של בעל המניות בעסק? בבלוג זה נעמוד על השיקולים מצד המוכר ומצד הקונה. הבלוג מתייחס לסיטואציה שבה נרכשת פעילות המתנהלת תחת חברה בע"מ והמוכר והקונה לא מתמזגים. בעסקים קטנים - מרבית העסקאות הן עסקאות של רכישת פעילות. בעסקים גדולים - מרבית העסקאות הן עסקאות של רכישת מניות בדרכים שונות (מיזוג או החלפת נכסים).


נקודת המבט של הקונה - בדרך כלל הקונה יעדיף לקנות פעילות. הסיבה לכך היא שאם תתבצע עסקת רכישת מניות, חובות והתחייבויות עבר ימשיכו לחול על החברה הנרכשת, שכן אין בחברה הנרכשת שום שינוי למעט המחזיק בבעלות. כך לדוגמא, התחייבויות לבנקים ולספקים ימשיכו לחול ללא כל שינוי על אף השינוי בבעלות. בנוסף, אם תהיה ביקורת של הרשויות (מס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי) בגין תקופה שלפני העסקה, החיוב יחול על העסק ואין לשינוי בהחזקת המניות כל קשר.


מתי הקונה כן יעדיף לרכוש מניות ולא פעילות? קיימים מספר מקרים בהם הקונה יעדיף לקנות מניות ולא פעילות. נעמוד על שני מקרים. מקרה ראשון, כאשר לעסק הנמכר יש הפסדים צבורים לצרכי מס. אם הקונה יקנה פעילות - הוא לא יוכל להנות מההפסדים הצבורים כי אלו נותרים בחברה ולא ניתן למכור אותם. אם הקונה את המניות של העסק הנמכר - הוא יוכל לנצל את ההפסדים הצבורים ועד לניצולם להנות מפטור ממס. חשוב ציין בנקודה זו שמס הכנסה לא יתיר את ניצול ההפסדים אם העסק שינה את אופיו - הדוגמא המוכרת היא חברת נדל"ן שרכשה חברה העוסקת בשיווק דגים וביקשה לנצל את ההפסדים הצבורים בחברת הדגים במסגרת פעילות הנדל"ן. מס הכנסה לא אישר לקונה לנצל את ההפסדים ובית המשפט קיבל, בפסק דין, את עמדת מס הכנסה.


מקרה שני, הוא כאשר לעסק הנמכר יש הסכמים ועסקאות עם גופים שלא מתקשרים עם כל חברה (לדוגמא, משרד הביטחון או משרד ממשלתי אחר). אם תתבצע מכירת פעילות - הקונה יצטרך להתחיל את כל מערך ההתקשרות מהתחלה - כמו כל ספק אחר שברצונו לספק למשרד הממשלתי. לא תמיד זה אפשרי כי לעיתים נדרש ניסיון קודם ומחזור פעילות משמעותי. לכן, גם במקרים כאלו, כדאי לרכוש מניות על מנת להמשיך את ההתקשרות עם אותו לקוח משמעותי כאילו לא קרה דבר.


איך מתמודדים עם הסיכונים הקיימים בעסקה של רכישת מניות? ישנם מספר מנגנונים חוזיים שיצמצמו את החשיפה (בדיקת נאותות מקיפה, העמדת ביטחונות וסעיפי


שיפוי), אבל לדעתי לא ניתן למנוע לחלוטין את החשיפה. זה עניין של עלות מול תועלת - בד"כ הסיכון בא לידי ביטוי גם במחיר ולכן, על הקונה לשקלל את הסיכון כאשר הוא מציע סכום לרכישת המניות.





מנקודת המבט של המוכר - גם כאן, לשאלה אם למכור מניות או פעילות, יש כמה וכמה שיקולים. המוכר בד"כ יעדיף למכור מניות ובכך למכור את כל נכסיו במסגרת הפעילות (המניות והפעילות) ולהיפטר מכל העסק. אם המוכר ימכור רק את הפעילות - הוא עדיין נשאר עם המניות והרבה פעמים למוכר אין צורך בשלד החברה והוא פועל לפירוק מרצון של החברה שבבעלותו (בד"כ בהסכם מופיעה תניית אי תחרות במסגרתה המוכר לא יכול לפעול באותו תחום).


אם המוכר רכש את המניות מצד ג' ולא הקים את החברה בעצמו - יש למניות ערך כספי (התמורה ששילם המוכר בעת רכישת המניות) ואז המוכר יעדיף למכור מניות, להפחית את עלות רכישתן ובכך לצמצם את חבות המס של המוכר.


אם בכוונת המוכר להמשיך ולבצע פעילות עסקית (גם אם מדובר בפעילות שאינה קשורה לעסק הנמכר), המוכר יעדיף למכור את הפעילות וזאת על מנת שיוכל להנות מהיתרות הקיימות לו בחברה ומהוותק הנצבר של החברה (לעיתים מספר ח.פ וותיק נדרש וזאת על מנת להראות שהחברה וותיקה ופעולת הרבה שנים).


לסיכום, לכל עסקה יש מתווה וצרכים. אין כלל אצבע ויש לבחון כל מקרה לגופו. לעיתים שני הצדדים יעדיפו לבצע עסקת מניות או עסקת פעילות ולפעמים אחד יעדיף מניות והשני יעדיף פעילות. הכי חשוב הוא בכל המקרים להבטיח את כל הצדדים מפני הסיכומים הטמונים בכל אחת מהעסקאות.


משרדינו מלווה מוכרים וקונים רבים ומייצג בעסקאות מכירת פעילות ובעסקאות מכירת מניות. אתם מוזמנים ליצור קשר.




Comments


bottom of page